Választási készültség: mesterséges intelligenciával a választási csalások ellen

blog-img-10

AI (7)

Arizona állam (Egyesült Államok) egy újszerű megközelítéssel készül a 2024-es választásokra, adták hírül az amerikai állam tisztségviselői.

Arizona állam (Egyesült Államok) egy újszerű megközelítéssel készül a 2024-es választásokra, adták hírül az amerikai állam tisztségviselői: saját mélyhamisítások (deep fakes) készítésével tesztelik a választási rendszer biztonságát. Ez a lépés különösen fontosnak tűnik a mesterséges intelligencia (AI) terjedésének fényében, amely új dimenziókat nyit a dezinformáció és a választási manipuláció terén.

Egy a Politico.com által közölt cikkben, "Arizona creates own deep-fake election hoaxes to prepare for 2024" című írásában John Sakellariadis részletesen beszámol arról, hogyan készül Arizona államtitkára, Adrian Fontes és csapata a közelgő választási kihívásokra. Fontes úgy döntött, hogy a legjobb védekezés a felkészülés: saját maguk készítenek mélyhamisításokat, hogy felkészüljenek a lehetséges választási csalásokra és dezinformációs kampányokra.

Arizona állam az elsők között van az Egyesült Államokban, ahol a választási biztonsági gyakorlatok során mesterséges intelligenciával generált hang- és videofelvételeket használnak. Ezek a gyakorlatok körülbelül 200 érdekeltet vonnak be az állam különböző részeiről, beleértve a szövetségi kormány képviselőit is. A céljuk az volt, hogy felkészítsék őket a AI által generált dezinformáció felismerésére és kezelésére.

Fontes és csapata a gyakorlatok során különféle AI-technológiákat alkalmaznak, hogy valósághű hamisítványokat hozzanak létre. Ezek a hamisítványok olyan apró, de jelentéktelen tényeket tartalmaznak, mint például a Fontesról készült hamisítványban szereplő állítás, hogy van egy fia, aki jégkorongozik. Ezek a részletek hozzájárulnak a hamisítványok hihetőségéhez, ami különösen fontos a választási dezinformáció terén.

A gyakorlatok során felmerült aggodalmak közé tartozik, hogy a generatív AI súlyosbíthatja a választási tisztviselők által már most is tapasztalt kockázatokat. Fontes szerint az AI lehetővé teszi a rosszindulatú szereplők számára azt, hogy azokat a kontextusbeli utalásokat használják fel, amelyekre az emberek támaszkodnak az információk megbízható forrásokból való ellenőrzéséhez, mint például egy ismert tisztviselő hangján elmondott szöveg.

Az AI és a dezinformáció körüli növekvő aggodalmak miatt új lendületet kaptak az amerikai Kongresszusban is a technológia szabályozására irányuló erőfeszítések. Amy Klobuchar szenátor (D-Minn.) arra sürgette a törvényhozókat, hogy fogadják el a pártokon átívelő törvényjavaslatot, amelyet az ő irányításával készítettek elő a politikai célú mélyhamisítások elleni védelem érdekében.

Arizona állam két további hasonló szimulációt tervez a 2024-es választások előtt, és legalább egy másik ingadozó állam (swing state), Michigan is tervez hasonló választási gyakorlatot tartani az AI használatával. A Kiberbiztonsági és Infrastruktúra Biztonsági Ügynökség (CISA) is segíteni fog az érdeklődő államoknak költségmentes gyakorlatok megtartásában, és bejelentette, hogy hasonló lehetőségeket biztosít más államok számára is.

Ez a kezdeményezés rávilágít arra, hogy az államok úgy vélik, a választási biztonság megőrzése érdekében proaktívan kell lépniük a technológiai fejlődés és a dezinformáció kihívásai ellen. Az Arizona állam tisztségviselői azt remélik, hogy az általuk alkalmazott módszer alkalmas lesz a választási integritás megőrzésére és példaértékű lehet más államok számára is. Érdemes lesz figyelemmel kísérni azt, amikor 2024-ben tesztelni fogják ezt a feltétlezésüket.

 

Az eredeti cikk: Arizona creates own deep-fake election hoaxes to prepare for 2024 By JOHN SAKELLARIADIS, politico.com

Kép: DALL-E

2023-12-25