AI és az emberi munkaerőpiac

blog-img-10

A hírcsatornák sorra kapták fel a napokban azt a hírt, amely szerint Hollywoodban a forgatókönyvírók sztrájkjához csatlakoztak a színészek is.

 

A sztrájkolók a bérezésen kívül arra is panaszkodnak, hogy a színészek helyett gyakran az AI által generált alakokat/avatárokat használnak a filmkészítők: "Key issues for both unions include residual payments, which have been nearly wiped out by the switch to the streaming system, and the unpaid use of their work and likeness by artificial intelligence avatars." A hírek szerint a színészek 1980 óta nem sztrájkoltak, a két szakszervezet együtt pedig utoljára 1960-ban sztrájkolt.

A mozzanat a filmszakmán kívül is jelentős: az egyik első nagy méretű munkakonfliktus annak kapcsán, hogy emberi munkaerőt mesterséges intelligenciával helyettesítik.

A Wired c. portál szerkesztői 2023 első felében közzétettek egy kis filmecskét, amelyben azt igyekeznek bemutatni, hogy mennyire nem valószínű, hogy az AI helyettesíteni tudja az egyes szakmákat. A filmecske megjelenése egybeesett a ChatGPT3 és ChatGPT4 általános elterjedésével. A filmecske szerkesztői a kamera elé állítottak különböző szakmák képviselőit, és megkérték őket, hogy próbálják használni a ChatGPT-t a munkájuk során felmerülő feladatok elvégzésére, és ennek a végén mondják meg, hogy vajon helyettesíthető-e a munkájuk. A filmben a szereplők a ChatGPT-nek tesznek fel kérdéseket, és a kérdésre adott választ értékelik. Szinte minden szakma képviselője elutasított azt a feltételezést, hogy az ő munkája helyettesíthető lenne, az ügyvédtől kezdve az orvoson keresztül az influenszerig. A filmecske azonban tele van csúsztatásokkal – az egyik például az, hogy a ChatGPT-szerű LLM (Large Language Model) programokat az AI-vel azonosítják. A nézőben felmerül a kérdés, hogy vajon a film készítői nem látták át az AI rövid- és hosszútávú hatásait, vagy átlátják, de azzal próbálnak harcolni ellene, hogy megpróbálják a jelentőségét a hangulatkeltéssel csökkenteni, és ezzel a népes követőtáborukat megnyugtatni. 

A filmben a cirkuszi akrobata nevetve, fölényesen legyint, amikor arra a kérdésre kell válaszolnia, hogy kellene-e féltenie a munkáját az AI-tól. Nyilván nem olyan értelemben féltheti a munkáját, hogy holnaptól egy AI elvégzi helyette a testedző gyakorlatokat  de eljöhet az az idő, amikor hologramokkal helyettesítik az ő jeleneteit is. A hologram olcsóbban fog dolgozni, mint az ember, de akár az emberi munka veszélyességére is hivatkozhatnak, ahogyan az állatokat is hologramokkal helyettesítették egy németországi cirkuszban a kegyetlen bánásmódról való lemondás jegyében. És hát a Wired-filmecske ügyvédje is elüti a problémát azzal, hogy kineveti az LLM-nek egy rosszul feltett kérdésre adott válaszát. Nyilván még nem lehet megbízható módon rábízni egy ilyen programra az ügyvédi munkát – bár volt, aki már ezt is kipróbálta. Egy New York-i ügyvéd a ChatGPT által generált szöveggel próbált érvényesülni, és lebukott, mert az ügyek, amelyekre a ChatGPT az érvelésben hivatkozott, kitalációk voltak. A hír 2023 májusában röppent fel, a ChatGPT általános elterjedésének első időszakában. De ez nem azt jelenti, hogy a munka részfeladatai során, a törvénycikkelyek közötti eligazodásban nem lehetne már most is sikerrel használni az LLM programokat – és a programok folyamatosan fejlődnek. 

A Wired filmecske influenszere sem fél attól, hogy a munkáját átveheti az AI, ugyanis azt feltételezi, hogy az ő követői észre vennék, ha a szövegeket nem ő írná. Ezzel a kijelentéssel két probléma van: egyrészt az LLM már most képes arra, hogy megtanuljon egy stílust, és néhány megadott szöveg alapján az adott szöveg stílusában új szöveget gyártson  a felhasználók még látványosan nincsenek tisztában az LLM programok képességeivel. Másrészt: nem tudjuk (még), de érdekes lesz megfigyelni azt, hogy amennyiben egy csatorna tartalmait részben vagy egészen az LLM programok írják, vajon a követőtáborok hogyan fognak erre reagálni. Vannak már sajtóorgánumok részéről próbálkozások arra nézve, hogy egy-egy cikküket felvállaltan az LLM-programokkal íratják meg, és ezt megfelelően tudtára is adják az olvasónak.

Az informatikus az egyetlen, aki a filmecskében elismeri azt, hogy az AI el tudná végezni az ő munkáját - talán azért is, mert ő valamelyest fel tudja mérni az AI és ezen belül az LLM programok lehetésges hatásait.

A Wired-filmecske a jelek szerint túl hamar foglalt állást, és látványosan melléfogott: a hírek azóta igenis arról szólnak, hogy a mesterséges intelligenciának valóban hatása van a  gazdasági folyamatokra, a munkaerőpiacra, valóban elkezdődött az emberi munkaerő lecserélése, nem csak a filmes szakmában, hanem máshol is: reklámszövegírók, marketing-szakemberek, call centerben dolgozók, híradós műsorvezetők már megtapasztalták ezt, hogy csak néhányat említsünk. A fent említett filmes sztrájk azonban az egyik első olyan tömeges tiltakozó megmozdulás, amely az emberi munkaerő versus AI problémát tematizálja, ezért érdemes figyelemmel követni a kimenetelét.

 

(A kép forrása: https://www.canva.com)

 

L.E. (2023. július 18.): Az Egyesült Államokban már létezik egy olyan felület/program, amely az ügyvédek munkáját igyekszik megkönnyíteni azzal, hogy az adatbázisában található jogi eseteket áttekinti, sőt, a ChatGPT-hez hasonló módon kérdésekre is válaszol, például képes generálni egy ügyvéd számára a tárgyalás során feltehető kérdéseket is. A program használatáról maguk az ügyvédek számoltak be 2023 júniusában.